We gaan uit elkaar
Een scheiding is niet alleen een emotionele rollercoaster, maar vaak een financiële puzzelstukjes op hun plek zien te leggen."
"Bij een scheiding komen er talloze financiële vragen op je af.
Denk aan de woning, de hypotheek, alimentatie en pensioen. Wij begeleiden je stap voor stap.
Willen of kunnen jullie niet meer in de woning blijven wonen?
Een van de belangrijkste financiële aspecten bij een scheiding is het verdelen van gezamenlijke bezittingen, waaronder de woning en de hypotheek. Dit kan complexe vragen oproepen over de mogelijkheden voor het behouden van de woning, het overnemen van de hypotheek en het regelen van verzekeringen.
Hypotheek na Scheiding
Bij een scheiding zijn er grofweg drie scenario's mogelijk met betrekking tot de woning en de hypotheek:
Woning verkopen:
In dit geval wordt de woning verkocht en wordt de eventuele overwaarde of restschuld verdeeld. Dit is vaak de eenvoudigste oplossing, zeker als beide partners geen financiële mogelijkheid hebben om de hypotheek op hun eigen naam voort te zetten.
Hypotheek overnemen
Eén van de partners kan ervoor kiezen om in de woning te blijven wonen en de hypotheek volledig over te nemen. De bank zal dan toetsen of deze persoon voldoende inkomen heeft om de hypotheeklasten alleen te dragen. Als dit niet het geval is, kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar een aanpassing van de hypotheekvorm of de looptijd.
Mede-eigenaar blijven
Een derde optie is dat beide partners eigenaar blijven van de woning en de hypotheek gezamenlijk blijven dragen, bijvoorbeeld totdat de kinderen uit huis zijn. Dit vereist duidelijke afspraken over de verdeling van de kosten en verplichtingen. De Woning & hypotheek onverdeeld laten
Hypotheekmogelijkheden
Het overnemen van de hypotheek kan soms een uitdaging zijn, vooral als het inkomen niet toereikend is. In zulke gevallen zijn er een paar mogelijkheden:
•Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG):
Als de hypotheek onder de NHG valt, biedt dit extra zekerheid aan de geldverstrekker, wat het makkelijker kan maken om de hypotheek over te nemen.
•Hypotheekrenteaftrek:
Als je ex-partner uit de woning vertrekt, blijft de hypotheekrente aftrekbaar voor de persoon die in de woning blijft wonen, mits deze partner de hypotheek betaalt en de woning het hoofdverblijf blijft.
•Aangepaste hypotheekvorm:
Een andere mogelijkheid is het aanpassen van de hypotheekvorm, bijvoorbeeld naar een annuïteitenhypotheek, die lagere maandlasten kan bieden.
Verzekeringen na Scheiding
Bij een scheiding is het belangrijk om verzekeringen opnieuw onder de loep te nemen. Dit zijn enkele belangrijke punten.
Woonverzekeringen
Levensverzekeringen
Als één van de partners in de woning blijft, is het van belang om de opstal- en inboedelverzekering aan te passen aan de nieuwe situatie. De persoon die in de woning blijft, wordt de nieuwe verzekeringsnemer.
Als er een levensverzekering gekoppeld is aan de hypotheek, moet je nagaan of deze aangepast moet worden. Soms is het verstandig om de begunstigde te wijzigen of een nieuwe polis af te sluiten.
Andere verzekeringen
Denk aan o.a.:
De aansprakelijkheidsverzekering;
De Zorgverzekering:
Een scheiding kan invloed hebben op de zorgverzekering, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Het is belangrijk om te bepalen bij welke ouder de kinderen verzekerd worden.
Wacht niet langer en neem contact met ons op. ​Laat ons je helpen de financiële puzzelstukjes op hun plek te leggen."
Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Laat ons je ontzorgen op financieel gebied. Wij helpen je graag. Waarom kiezen voor ons?
-
Jarenlange ervaring in het begeleiden van cliënten bij scheidingen
-
Persoonlijke aandacht en een luisterend oor
-
Duidelijke communicatie en heldere adviezen
Laat ons je helpen de financiële puzzelstukjes op hun plek te leggen.
Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.